IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
LEGYEN NAPRAKÉSZ, LEGYEN BIZTONSÁGBAN!
MEGFIGYELŐRENDSZEREK
RIASZTÓRENDSZEREK
KAPUTELEFONOK
BELÉPTETŐRENDSZEREK
ŐRJÁRATELLENŐRZŐK
TÁVFELÜGYELET
Kérdés: Kinga
2015.03.26.
Hogyan kapcsoljam be a rögzítőt?
Válasz: Karesz
2015.03.27.
Nyomja meg a Power gombot!
Kérdés: Kinga
2015.03.26.
Hogyan kapcsoljam be a rögzítőt?
Válasz: Karesz
2015.03.27.
Nyomja meg a Power gombot!
Az elmúlt évben egyre többször volt rémálmom. Nem tudom, hogy mi okozhatta ezeket: talán fiatal koromban néztem túl sokszor Freddy Kruger Elm utcai vérengzéseit, de az is lehet, hogy a híradókból áradó rossz hírek negatív hatása keltette ezt. Az igazat megvallva, inkább a szomszédba költöző suhancok által keltett zajok csökkentették a biztonság érzetemet, ami az éberségemet növelte kissé.

Ezért is gondoltam arra, hogy érdemes lenne egy kicsit megerősíteni házam biztonságát, így az Önök szakembereihez fordultam, akik jó tanácsokkal segítettek abban, hogy mivel is lehetne fokozni a biztonságérzetem.
Az elmúlt évben egyre többször volt rémálmom. Nem tudom, hogy mi okozhatta ezeket: talán fiatal koromban néztem túl sokszor Freddy Kruger Elm utcai vérengzéseit, de az is lehet, hogy a híradókból áradó rossz hírek negatív hatása keltette ezt. Az igazat megvallva, inkább a szomszédba költöző suhancok által keltett zajok csökkentették a biztonság érzetemet, ami az éberségemet növelte kissé.

Nagyon jók a fiúk.

Géza - Budapest

Riasztórendszerek ismertetése

Szeretne egy jól működő, megbízható riasztórendszert, de nem tudja milyen lehetőségei vannak és melyik lenne a legmegfelelőbb az igényeinek? Mi segítünk Önnek!

Miből áll egy riasztórendszer?

A riasztórendszer egy riasztóközpontból és hozzákapcsolódó beviteli-, kimeneti eszközökből áll.

1. A riasztóközpont

A riasztóközpont egy olyan panel, amely tartalmazza a riasztó belső szoftverét és beállításait. Bemeneti és kimeneti egységekből áll és a legtöbb kommunikációs modullal integrálva van. A riasztóközpontnak fontos része a zónaszám. A riasztóközpontoknál meg van határozva, hogy hány zónát tudnak kezelni. A maximális zónaszámot sok esetben zónabővítővel érhetjük el.

2. Kezelőegységek

Azért van szükség a kezelőegységekre, mert ezek segítségével tudjuk működésbe hozni, azaz élesíteni és hatástalanítani a rendszerünket. A kezelők kompatibilitása gyártóhoz kötött.

3. Tápegység

Szükség van tápegységre (ha nem jár a központhoz), ami a tápellátást biztosítja. Akkumulátorra, amivel szünetmentesítjük a rendszert.

4. Érzékelők

A riasztórendszerekhez választhatunk általában bármilyen gyártójú mozgásérzékelőket, nyitásérzékelőket, füst- és hőérzékelőket, infrasorompókat, és egyéb érzékelőket.

5. Hang-és fényjelzők

A hang-és fényjelző feladata az, ha riasztás történik, jelezni tud a környezetnek. Itt is a legtöbb sziréna vagy jelző kompatibilis az össze riasztóközponttal.

6. Kezelők
  • Led-es kezelők: ledek jelzik a hibákat, mozgásokat, állapotokat.
  • Ikonos kezelők: kijelzik a zónaszámokat és az időt.
  • LCD kezelők: a zónákat fel lehet címkézni (pl.: nappali), kijelzi az időt, kiírja a hibákat, állapotokat.
  • Érintőképernyős kezelő. Kijelzi a zónákat, hibákat, állapotokat, kedvenc képeinket, tervrajzot stb.

7. Egyéb modulok
  • Kommunikációs modulok. Vonalas, GSM, GPRS, LAN kommunikátorok.
  • Hangmodulok. Bemondja az állapotokat.
  • Vezetéknélküli bővítők. Vezetékes rendszerünket vezetéknélküli eszközökkel bővíthetjük.
  • Beléptető modulok

Hogy néz ki a telepítés?

1. Ha vezetékes rendszert szeretne:

A vezetékes rendszert csillagpontba szükséges vezetékezni. A vezetékeket csatornában, csőben, kábeltálcán vezethetjük. Ezután felszereljük a riasztórendszerhez tartozó érzékelőket, ezután pedig egy megfelelő helyen a központi egységet. A megfelelő beállítások után már kész is a rendszerünk. Természetesen a riasztóját az Ön igényei szerint programozzuk majd fel, így biztos, hogy nem lehet gond a rendszer használatával sem. Végezetül telepítő kollégánk még a helyszínen elvégzi a szükséges adminisztrációt, majd olyan rendben és tisztaságban hagyja ott az ingatlant, amilyenben érkezésekor találta.

2. Ha vezeték nélküli rendszert szeretne:

Ez esetben egyszerűbb a helyzet, mert nem kell kiépíteni a nyomvonalakat.
Azzal azonban nem árt tisztában lennünk, hogy a vezetéknélküli rendszert olcsóbban meg tudjuk úszni, ha legalább a szirénát és a kezelőt összekábelezzük a központtal.
Először a riasztóközpontot telepítjük, majd a vezetéknélküli eszközöket. Itt a riasztóközpontnak kell csak 230V. Ha a kezelő sziréna vezetékes, akkor azt ki kell építeni a központtól.

Tipp:
Kisebb lakások esetében a vezetéknélkül riasztó költséghatékony, mivel pár érzékelővel levédhetőek a területek.


Gyakran ismételt kérdések

1. Mennyi időt vesz igénybe egy riasztórendszer kiépítése?

Mielőtt megijednél, hogy a riasztórendszered beszerelése tengernyi időt visz el, had áruljuk el: ez nincs így. Annak a kiderítése, hogy pontosan mennyi időt fog igénybe venni a rendszered beszerelése, helyszíni felmérés során történik. Egy normál alapterületű ház esetében, ha előre el vannak készítve a vezetékek a villanyszerelő által, akkor általában egy napot vesz igénybe például egy riasztórendszer beszerelése. Természetesen, ha nagyobb házról van szó, akkor ez az idő növekedhet. Ez a helyzet akkor is, ha például vezérléstechnikát is kell kiépíteni az adott házban.
Ha a vezetékezés nincsen kész a házban, és nekünk kell kiépíteni, akkor az, hogy ezzel együtt pontosan mennyi időt vesz igénybe a szerelés, az a ház struktúrájától függ.
Abban az esetben, ha a vezetékrendszer nincs kiépítve a házban, és az ügyfél nem is szeretné, hogy kiépítsük, akkor lehetőség van vezetéknélküli rendszer telepítésére is. Ha ez az eset áll fenn, akkor ez kisebb házak esetében körülbelül egy napot vesz igénybe.

2. Én is be tudok szerelni egy egyszerűbb rendszert, vagy csak több bajt csinálok, mint hasznot?

Bár a kereskedelmi boltokban lehet kapni egyszerűbb riasztórendszereknek nevezett eszközöket, amiket persze könnyen be lehet állítani, mégsem ajánljuk az ilyenfajta megoldásokat. Méghozzá azért, mert ezek a rendszerek megbízhatatlanok, ami nagyon fontos, hogy nincsenek MABISZ minősítéssel ellátva, és pontosan ezek miatt sajnos nem is garantálják a valódi biztonságot.
A biztonságtechnika egy komoly szaktudást igénylő terület, hiszen maguk a szakemberek is hosszú évekig tanulják, majd tapasztalat útján sajátítják el a szakmát. Így annak érdekében, hogy védelmi rendszerünk elérje a megfelelő szintet, bízzuk magunkat a szakértőkre.
Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a biztonságtechnikai gyártók, csak abban az esetben tudják garantálni a problémamentes működést, ha a rendszer szakértő által lett beszerelve. Nyugaton például teljesen bevett rendszer az, hogy csak akkor jár biztonságtechnikai eszközre garancia, ha valódi szakember szereli be azt.
Tipp: Abban az esetben, ha érdekel a biztonságtechnika világa, és szeretnéd magad csinálni az ezzel kapcsolatos feladatokat, akkor mindenképp képezd magad! Iratkozz be vagyonvédelmi tanfolyamra, sajátítsd el az ott kapott tudást, és szerezz szakmai gyakorlatot is!

3. Mi az, ami vonzó lehet a betörőknek?

Sokféle felmérés készült már a témában, de alapvetően két fontos tényezőt lehet kiemelni, ami alapján a betörők válogatnak. Az első ilyen, logikus módon a környék. Hol helyezkedik el az az ingatlan, milyen a környezete: elhagyatott, vagy közkedvelt környék, a szomszédok figyelnek-e egymásra, egyáltalán közel vannak-e a telkek egymáshoz. (családi ház esetén)
A második az az, hogy az adott ingatlan fel van-e szerelve bármilyen biztonságtechnikai eszközzel, rendszerrel. Persze vannak eszközök, amik alig észrevehetőek, de a betörőknek is meg vannak a maguk stratégiái arra nézve, hogy hogyan mérjék fel a helyzetet.
Ami még kockázatos tud lenni az az, amikor valaki telekürtöli közösségi médiaoldalait azzal, hogy nyaralásra készül, sőt még a pontos időpontot is kiírja. Legyünk óvatosak ezzel, mert az internet világában semmi sem garantálja, hogy az általunk megosztott információkkal nem keverjük magunkat bajba.

4. Honnan tudom, hogy nekem mi a megfelelő biztonsági rendszer?

A már fentebb említett helyszíni felmérés alapján tudunk bármit is mondani arról, hogy milyen biztonsági rendszer passzol hozzád, életviteledhez a leginkább.
Amit itt mindenképp fontos megemlíteni, hogy fontos az őszinteség. Ezt úgy értjük, hogy ha kiválasztottad a hiteles biztonsági szakértőt, légy vele őszinte. Mondd el neki, ha a képeid a falon több százezret érnek, vagy ha más, olyan értékek vannak az ingatlanodban, amik magas védelmi rendszert igényelnek. Mi azok az információk alapján fogunk neked biztonsági rendszert ajánlani, amiket megosztasz velünk. Fontos tehát a bizalom szakértő, és ügyfél között, hogy a lehető legoptimálisabb megoldás szülessen.

5. Mi van akkor, ha nincs nagy anyagi keretem az otthonom védelmére?

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy minden esetben szakértőhöz kell fordulni, tehát ebben is. Ha nem áll rendelkezésünkre jelentősebb összeg a biztonságunk kiépítésére, akkor se folyamodjunk félmegoldásokhoz. Egy valódi szakértő, lehetőségeinkhez mérten fog ajánlani biztonsági eszközt, vagy olyan rendszert ajánl, amelyet később ki lehet bővíteni, ha már lesz elég anyagi keretünk. Ami biztosan pénzkidobás lesz az az, ha nem hozzáértőktől, vagy áruházláncokban vásárolunk biztonsági rendszert, mondván, hogy spórolni akarunk.

6. Milyen lépéseket tehetek én magam a megelőzésért?

Fontos, hogy egyszerű odafigyeléssel sok mindent meg tudunk előzni. Például alapvető, hogy ne hagyjunk elől semmit, ha elhagyjuk az ingatlant, ne hagyjuk nyitva a nyílászárókat még szellőztetés szempontjából sem. Segíthet még az, ha jó viszonyt ápolunk szomszédunkkal és szólunk neki, hogy nézzen rá ingatlanunkra, amíg nem tartózkodunk otthon. Egyszerű és célravezető megoldás még, ha égve hagyunk egy két lámpát távolmaradásunk idejére, de természetesen ez megoldható időkapcsolóval is.

7. Az idősebb embereknek nehéz kezelni a riasztórendszereket?

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a legtöbb biztonsági rendszer érthető és egyszerű működéssel bír. Persze ha szükséges, a szakembertől kérhetjük, hogy a lehető legegyszerűbben programozza be az adott eszközt. Emellett persze, kaphatóak olyan eszközök is, amelyekhez olyan kezelőegység kapható, ami nagyobb gombokkal van ellátva, hogy a kódok beütése is könnyebben mehessen.

8. Egy vidéken egyedül élő idős ember biztonságát hogy lehet minél hatékonyabban elősegíteni, nem csak biztonságtechnikai, de egészségügyi szempontból is?

Léteznek olyan segélyhívó rendszerek, amik teljesen automatizáltak, és akár karpereccel vagy kezelő lenyomásával felhívják a diszpécserszolgálatot, vagy az egészségügyi szolgálatot.
Természetesen riasztórendszerünk segítségével is elérhetőek ezek a megoldások, a mai riasztórendszereket be lehet programozni úgy, hogy ezeken keresztül is tudjunk jelzéseket küldeni.

9. Vannak-e olyan eszközök, amelyekkel a gyerekek biztonságát lehet növelni?

Kamerarendszereinket nem csak biztonságtechnikai védelemre tudjuk használni, hanem személyek megfigyelésére is, így gyermekeink megfigyelésére is. Köszönhetően annak, hogy a modern rendszerek összehangolhatóak okoseszközeinkkel, már mobiltelefonon, tévén, vagy egyéb eszközökön is követni tudjuk az eseményeket.

10. Mennyire átverhetőek a különböző vezeték nélküli eszközök?

Ahogyan említettük, mindenképpen szakember által javasolt készülékeket kell telepíteni, mert azok teljesen védve vannak a szabotázstól, a riasztóközpont pedig folyamatosan felügyeli a hozzácsatlakoztatott eszközök jelenlétét. Ha egy érzékelő eltűnik, akkor a rendszer azonnali jelzést generál a távfelügyelet felé.

11. Ha távol vagyok otthonról és az ingatlanom minden biztonsági eszközzel fel van szerelve, hogy tudhatom, hogy mi történik otthon?

Ha távfelügyeleti szolgálatra van csatlakoztatva a riasztórendszerünk, vagy a megfigyelőrendszerünk, akkor teljes biztonságban érezhetjük magunkat, mivel ők bármilyen gyanús történésre azonnal reagálni fognak.
Abban az esetben, ha nem vagyunk szerződve távfelügyelettel, rendelkezésünkre állnak olyan technológiák, amelyekkel tudomást szerezhetünk az otthon történt dolgokról. Riasztórendszer esetében például van GSM kommunikátorok, amik sms-ben vagy hívással értesítenek minket, hogy ha otthon nem kívánt esemény történt.
Ezen kívül, az újabb riasztó és kamerarendszereknél akár mobil applikációval is teljesen online felügyelhetjük az otthoni biztonsági rendszereinket.

12. Mit érdemes tennem, ha a bejárati ajtómon nincsen nyílás, és nem tudom megnézni, hogy ki csönget be hozzám?

Ha tudni szeretnénk, hogy ki jött hozzánk, és a bejárati ajtónk ezt nem teszi lehetővé, akkor használjunk videós kaputelefont, vagy kültéri kamerát.

webajanlat.hu
Menü:rendszerek